27 Mart 2014 Perşembe

Cannes Short Film Corner nedir, ne değildir?

Geçtiğimiz sene iki kısa filmimizle (Avni Amca ve Yalnızlığın Dayanılmaz Ağırlığı) Cannes Film Festivali’nin kısa film market kısmı olan Cannes Short Film Corner bölümüne başvurduk ve 10 günümüzü Cannes’da geçirdik. Sinemaya gönül vermiş, bu yolda tutkuyla ilerleyen bizler için tarif edilmesi imkansız bir heyecandı. Daha çok o dönemde facebook sayfamızdan paylaştığımız fotoğraflarla sizleri de heyecanımıza ortak etmeye çalıştık.








Kısa filmlerimizin markette tanıtımı, yeni yönetmen, senarist, yapımcı ve oyuncu arkadaşlarla tanışmak, uzun metraj projemiz için finans kaynağı, ortak yapımcı görüşmeleri yapmak gibi bizlere bir çok artısı oldu. En önemlisi de dünya sinemasının kalbinin attığı bir festival olan Cannes Film Festivali’nde bulunma fırsatımız oldu. Geçen sene bu heyecanı yaşadığımız için bu sene de Short Film Corner nedir, ne değildir konulu bir yazı paylaşmak istedik ve hazırladık. 

Hemen ilk hatırlatmayı yapmakta fayda var. Bu sene 14-25 Mayıs 2014 tarihlerinde gerçekleşecek Cannes Film Festivali’nin Short Film Corner başvurularının son tarihi: 4 Nisan 2014. 4 Nisan tarihine kadar kayıt olmanız ve 8 Nisan 2014 tarihine kadar da filminizi online olarak yüklemiş olmanız gerekiyor.

Short Film Corner ne değildir?
Cannes’ın bu bölümü bir yarışma bölümü değildir.


Short Film Corner nedir?
Dünya üzerinden 2.000 küsur kısa filmin kabul edildiği bir kısa film market bölümüdür. Kısa filminizi dünyaya tanıtabileceğiniz ve dünyadan bir çok kısa film izleyip yeni insanlarla tanışabileceğiniz bir platformdur.


Ne gerekiyor?
Öncelikle festivalin bu bölüme başvuru yapacaklar için ön bir kaç kriteri var;
  •           Filmin 1 Ocak 2013 tarihinden sonra yapılmış olması gerekiyor.
  •          Filmin süresinin 35 dk. geçmemesi gerekiyor.
  •           Filmin internette yayınlanmamış olması gerekiyor.
  •           Filmin konu, görüntü, müzik, kurgu gibi unsurlarının sinema estetiği içinde bir kısa film olması gerekiyor.
  •           Bir önceki Short Film Corner’a başvurmamış olmak gerekiyor.
  •           Başvuru yapacak kişi sadece 1 kısa film ile başvuru yapabiliyor.
  •           Cannes Film Festivali sırasında orada olacağınızı garanti etmeniz gerekiyor.

Daha ayrıntılı bilgi için burayı ziyaret edin lütfen: http://www.cannescourtmetrage.com/en/reglement

Bunlara ek olarak bizde bir kaç önemli noktaya değinebiliriz;

-          Başvuru ücretli (95€) (Ama merak etmeyin filminiz yukarıdaki kriterlere uyuyorsa reddilme ihtimaliniz düşük, yarışma bölümleri ücretli olan festivallerde ki gibi bir durum söz konusu değil paranız büyük ihtimalle yanmayacaktır)
-          Yapancı dil bilmeniz gerekiyor. Buna değinmeye gerek var mı bilmiyorum ama özellikle iletişim kurabilecek düzeyde ingilizce bilmeniz oraya gidiş amacınıza ulaşmanızı sağlayacaktır. Bu arada her filmden 2 kişi kayıt yaptırabiliyor. Eğer ingilizceniz yetersizse belki filminizde görev almış ve ingilizcesi yeterli başka bir arkadaşınızla festivalde yer alabilirsiniz. Kısa film marketi olduğu için iletişimin çok önemli olduğuna bir kez daha değinelim tabi ki.
-          Cannes’a ulaşım, orada konaklama ve yeme-içme çok ucuz değil maalesef. Yeterli maddi imkanları olmayanlar için uygun olmadığını söylemeliyiz. Festivalde bulunamayacaksanız da zaten başvuru yapmanız anlamsız olacaktır. Çünkü burada ki asıl amaç filminizi tanıtmak ve sektörle iletişim kurmak. Festivale gidemeyecekseniz kayıt için vereceğiniz 95€’da gereksiz bir harcama olacaktır.
-          Gitmeden önce kalma yerinizi organize etmelisiniz.
-          Yine gitmeden önce filmizin tanıtım materyallerini hazırlamalısınız.


Bizim için rüya gibi hiç unutmayacağımız bir 10 gündü. Fırsatı, imkanı olanlar için kesinlikle tavsiye ediyor ve sinemaya gönül vermiş herkes için mutlaka bir kez deneyimlenmesi gerektiğini düşünüyoruz.


Bu sene Short Film Corner’a başvuru yapmış olan arkadaşlar, sormak istediğiniz bir şey olursa seve seve yardımcı oluruz. Bize info@lavantafilm.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder